Sapun lichid sau solid? Care este mai bun?

Esti foarte pretentios atunci cand vine vorba de curatenie? Cand cumperi sapun, te intrebi mereu ce tip este cel mai bun? Ei bine, nu esti singurul! Sapunul este, cu siguranta, o parte importanta a igienei noastre corporale si, cu atatea optiuni disponibile pe piata in ziua de azi, alegerea celui mai bun nu este o treaba tocmai usoara. Putem, totusi, sa impartim sapunurile pentru maini in doua categorii: sapun lichid si sapun solid.

 Sapun lichid sau solid? Care este mai bun?

Esti foarte pretentios atunci cand vine vorba de curatenie? Cand cumperi sapun, te intrebi mereu ce tip este cel mai bun? Ei bine, nu esti singurul! Sapunul este, cu siguranta, o parte importanta a igienei noastre corporale si, cu atatea optiuni disponibile pe piata in ziua de azi, alegerea celui mai bun nu este o treaba tocmai usoara. Putem, totusi, sa impartim sapunurile pentru maini in doua categorii: sapun lichid si sapun solid. Chiar daca cel solid se foloseste de cel mai mult timp (de secole, chiar!), sapunul lichid a devenit extrem de popular in ultimii ani. Asadar, sa examinam care este cel mai bun tip, luand in considerare modul in care functioneaza sapunul, compozitia chimica a sapunului, bacteriile care pot fi gasite in fiecare tip si impactul pe care il au asupra mediului.

​Cat de bine functioneaza si efectul asupra pielii

De obicei, sapunurile solide usuca mai tare pielea decat sapunurile lichide. Acest lucru se intampla, in general, deoarece sapunurile solide au un pH mai ridicat decat pielea noastra. Cu toate acestea, in ultimul timp au aparut din ce in ce mai multe tipuri de sapunuri solide cu pH mai mic. Asadar, daca preferi varianta solida si vrei sa eviti uscarea excesiva a pielii, poti gasi variante bune pentru tine.

​Ingrediente

Sapunul solid este cel mai frecvent fabricat din grasimi animale saponificate si / sau uleiuri vegetale. Pentru cei care nu stiu, saponificarea se refera la procesul prin care grasimile animale sau vegetale sunt amestecate cu un alcalin puternic pentru a face sapun. Pe de alta parte, sapunurile lichide sunt pe baza de petroleum si necesita agenti de emulsionare si stabilizatori pentru a-si mentine consistenta.

​Bacteriile

Sapunul lichid este considerat a fi solutia mai igienica, datorita faptului ca il tinem in dispensere speciale. Cu toate acestea, studiile arata ca bacteriile din sapunurile solide folosite nu se transfera pe piele. Asadar, atat sapunurile solide, cat si cele lichide sunt la fel de sigure atunci cand vine vorba de bacterii. Sigur, in baile publice, se recomanda folosirea dispenserelor de sapun lichid, pentru o igiena mai buna.

​Consideratii ecologice

Peste 40% dintre cei care achizitioneaza produse de ingrijire a pielii se considera “ecologisti” sau, cel putin, preocupati de factorii de mediu. Cu toate acestea, majoritatea nu stiu ca sapunurile lichide lasa o amprenta de carbon cu 25% mai mare decat sapunurile solide. Da! Din cauza formulei chimice a sapunului si a ingredientelor sale, este nevoie de mai multe materii prime chimice pentru a fabrica sapunul lichid. De fapt, este nevoie de aproximativ 7 ori mai mult materie prima chimica pentru prelucrarea sapunului lichid decat pentru prelucrarea sapunului solid. Asta inseamna de 7 ori mai mult consum de energie si emisii de carbon.

 

Care este, asadar, tipul de sapun mai bun? Ei bine, depinde in totalitate de factorii care sunt mai importanti pentru tine. Daca ecologia este mai importanta pentru tine, atunci sapunul solid reprezinta varianta mai buna. Daca, insa vrei mai multa hidratare si sa nu atingi un sapun pe care au pus si alte persoane mana, atunci varianta lichida este mai potrivita.

Categorie: Suporturi si alte accesorii pentru baie

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!