Lemnul de cedru, o solutie simpla de a tine moliile la distanta

De la bile lemn cedru, uleiuri de citrice si lavanda si o serie de ierburi, ce ai alege ca solutie naturala pentru a tine moliile la distanta de garderoba ta?

Lemnul de cedru, o solutie simpla de a tine moliile la distanta

De la bile lemn cedru, uleiuri de citrice si lavanda si o serie de ierburi, ce ai alege ca solutie naturala pentru a tine moliile la distanta de garderoba ta?

Lemnul de cedru este popular de sute si sute de ani, iar in randurile ce urmeaza iti vom spune de ce.

In Grecia Antica, magia cedrului a fost folosita pentru a proteja imbracamintea din afara sezonului de muscaturile de molii. De asemenea, se stie faptul ca magazinele turcesti folosesc panouri din lemn de cedru pe pereti pentru a opri moliile sa atace marfurile. Iar asta pentru ca lemnul de cedru si uleiurile de cedru pot ucide moliile. Dar este acesta adevarul? Ar trebui sa iti cumperi si tu cateva seturi de bile sau cuburi de cedru pentru garderoba ta valoroasa? Avem raspunsurile mai jos!

​Cedrul chiar ucide moliile?

Acest lucru este adevarat, insa intr-o oarecare masura. Vestea buna este ca, da, cedrul lucreaza impotriva unei infestari cu molii de haine. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de o limita de timp pentru eficacitatea cedrului. Atunci cand lemnul de cedru este proaspat, contine unele uleiuri naturale care au fost dovedite prin studii stiintifice ca ucid larvele de molii de haine.

In timp, insa, cedrul isi va pierde uleiurile naturale. Asadar, dupa cateva luni de folosinta, lemnul de cedru pe care il folosesti va fi mult mai putin eficient in respingerea si uciderea moliilor. De aceea, este recomandat ca dulapul sau fie reimprospatat, din cand in cand, cu cate un set nou de bile sau blocuri de lemn de cedru.

​De ce ar trebui sa folosesti cedru pentru a preveni aparitia moliilor sau pentru a le indeparta?

In jurul anilor 1920, oamenii de stiinta au inceput sa acorde atentie efectului cedrului asupra insectelor consumatoare de fibre, precum moliile si gandacii de covor. Specia de copac care produce lemn si ulei de cedru este cunoscuta sub numele de Cedrus atlantica. In uleiurile de Cedrus atlantica exista niste substante chimice – hidrocarburi sesquiterpene – care degaja un miros rasinos, asemanator camforului, care respinge insectele.

Interesant este faptul ca nu Cedrus atlantica este folosit pentru a produce majoritatea produselor comerciale pentru indepartarea moliilor. Aceste produse au in componenta cedru rosu de est (Juniperus virginiana), care nu este un adevarat cedru, ci un tip de ienupar. Compozitia chimica a uleiurilor produse de Juniperus virginiana are calitati similare cu cele pe care le are uleiul din adevaratul lemn de cedru, inclusiv capacitatea de a respinge moliile. Asadar, atunci cand vei face cumparaturi pentru umerase sau blocuri de cedru, probabil ca vei intra in posesia unor produse din ienupar, nu din lemn de cedru adevarat.

In cele din urma, nu uita ca lemnul de cedru reprezinta doar o solutie temporara, deoarece uleiurile sale nu dureaza mult. Asadar, este recomandat ca, la fiecare 3 luni, sa inlocuiesti bilele sau blocurile din cedru pe care le folosesti cu altele noi.

 

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!