Cum se depoziteaza mancarea in frigider pentru a o pastra cat mai proaspata

In fiecare luna, un roman arunca 16 kilograme de mancare. Iar risipa de alimente nu este o problema doar la noi in tara; conform statisticilor, in fiecare an, se arunca o treime din productia globala de alimente. Nu este nimic mai rau decat sa fii fortat sa arunci produse alimentare (anterior) in stare buna, doar pentru ca au fost depozitate intr-un mod necorespunzator. Iata exact cum sa organizezi alimentele in frigider, astfel incat acestea sa fie proaspete si bune de mancat cat mai mult timp.

Cum se depoziteaza mancarea in frigider pentru a o pastra cat mai proaspata

In fiecare luna, un roman arunca 16 kilograme de mancare. Iar risipa de alimente nu este o problema doar la noi in tara; conform statisticilor, in fiecare an, se arunca o treime din productia globala de alimente.

Nu este nimic mai rau decat sa fii fortat sa arunci produse alimentare (anterior) in stare buna, doar pentru ca au fost depozitate intr-un mod necorespunzator. Iata exact cum sa organizezi alimentele in frigider, astfel incat acestea sa fie proaspete si bune de mancat cat mai mult timp.

​Depozitarea resturilor alimentare

Pastreaza toate resturile in recipiente sau ambalaje transparente, etanse, cum sunt aceste cutii alimentare, forma patrata.

Urmeaza regula “primul intrat, primul iesit”: mananca intotdeauna mai intai cele mai vechi alimente.

Pune resturile la frigider imediat dupa ce ai terminat de mancat. Si nu este nevoie sa astepti ca alimentele fierbinti sa se raceasca inainte de a le depozita – frigiderele moderne pot face fata caldurii.

Arunca toate alimentele perisabile care au fost lasate la temperatura camerei mai mult de doua ore.

Imparte resturile in recipiente mici si plate, astfel incat sa se raceasca mai repede. Unii spori de bacterii supravietuiesc procesului de gatire si pot germina daca alimentele stau suficient de mult la temperatura camerei.

Frigiderul trebuie sa aiba temperatura undeva in jurul valorilor de 2 – 7 grade Celsius pentru a mentine mancarea in stare buna.

Nu pune la frigider conservele cu mancare deschise deja. Odata ce o conserva este deschisa, metalul rezidual de pe margine se poate scurge in alimente, schimband gustul continutului.

Specialistii recomanda utilizarea resturilor alimentare in decurs de trei pana la cinci zile de la depozitarea lor in frigider si in cel mult patru luni de la depozitarea lor in congelator.

​Depozitarea carnii

Carnea rosie, carnea de pasare si pestele trebuie depozitate intotdeauna in locul cel mai rece al frigiderului. Daca frigiderul tau iti permite sa ii reglezi sertarul pentru carne, seteaza-l la -1 grad Celsius.

Pastreaza toata carnea proaspata, indiferent ca este de pasare, vita, porc sau peste, in ambalajul initial, deoarece reambalarea creste riscul de a expune alimentele la bacterii daunatoare. Daca produsul a venit intr-o tava de polistiren, pune-i o farfurie dedesubt pentru a evita scurgerile nedorite.

​Depozitarea lactatelor

Cand cumperi ceva nou, cum ar fi o cutie de lapte proaspat, plaseaza cutiile de lapte mai vechi in fata, astfel incat sa poata fi folosite inainte de data de expirare.

Lasa branza, iaurtul, ouale, smantana, laptele si untul in recipientele in care au venit. Cu toate acestea, daca transferi laptele intr-un ulcior sau smantana intr-un bol de servire, nu le intoarce in recipientele originale. In schimb, acopera ulciorul sau vasul cu folie de plastic.

Orice ai face, nu depozita laptele in usa frigiderului – acesta este cel mai cald loc din frigider. Usa trebuie folosita doar pentru bauturi neperisabile si condimente.

​Depozitarea legumelor

Pastreaza fructele si legumele separate (mere cu mere, morcovi cu morcovi, banane cu banane, etc.). Fructele si legumele emit diferite gaze care pot determina deteriorarea altora.

Daca legumele cu frunze verzi (cum ar fi salata verde) par nisipoase sau murdare, clateste-le si usca-le bine, apoi infasoara-le intr-un prosop de hartie inainte de a le pune intr-o punga de plastic pe care sa o depozitezi in frigider. In caz contrar, evita sa speli produsele inainte de a le pune la frigider. Umiditatea le poate provoca mucegai.

Fructele si legumele pastrate la temperatura camerei trebuie scoase din orice ambalaj si lasate libere.

Pastreaza fructele si legumele taiate in frigider in pungi de plastic perforate sau desigilate pentru a mentine un mediu umed, dar totusi cu un aer care sa circule.

Ceapa si cartofii trebuie pastrate intr-un loc racoros si intunecat pentru a le mentine proaspete, cum ar fi o pivnita sau un cos intr-un dulap. Evita depozitarea acestor produse in pungi de plastic, deoarece acest lucru le scurteaza perioada in care pot fi consumate. Odata taiata, ceapa trebuie pastrata intr-o punga resigilabila in frigider, unde va rezista aproximativ o saptamana.

 

 

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!