Cum depozitezi corect fructele si legumele pe timp de iarna?

Desi ai aproape mereu fructe si legume proaspete in supermarket, cele pe care le gasesti pe timp de iarna sunt, cel mai probabil, crescute cu tot felul de ingrasaminte si aditivi care duc la pierderea gustului si pot inrautati starea de sanatate. In mod normal, este bine sa optezi mereu pentru alimente de sezon sau pentru conserve facute in casa din fructe si legume de sezon. Daca vrei sa te bucuri de prospetime inclusiv pe timp de iarna, o poti face prin depozitarea corecta a alimentelor. Multe legume si fructe pot fi pastrate pe timpul anotimpului rece in hartie, nisip, ceara sau in gropi sapate special pentru ele. Pentru a rezista cat mai mult, depozitarea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

Cum depozitezi corect fructele si legumele pe timp de iarna?

Desi ai aproape mereu fructe si legume proaspete in supermarket, cele pe care le gasesti pe timp de iarna sunt, cel mai probabil, crescute cu tot felul de ingrasaminte si aditivi care duc la pierderea gustului si pot inrautati starea de sanatate.

In mod normal, este bine sa optezi mereu pentru alimente de sezon sau pentru conserve facute in casa din fructe si legume de sezon.

Daca vrei sa te bucuri de prospetime inclusiv pe timp de iarna, o poti face prin depozitarea corecta a alimentelor. Multe legume si fructe pot fi pastrate pe timpul anotimpului rece in hartie, nisip, ceara sau in gropi sapate special pentru ele. Pentru a rezista cat mai mult, depozitarea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

 

Cum depozitezi fructele si legumele in beci sau pivnita?

 

Numeroase fructe si legume rezista foarte bine in beci, atata vreme cat sunt depozitate corect, intr-un sac de depozitare care asigura o ventilatie buna si intr-un loc ferit de inghet. In general, legumele care fac fata cel mai bine iernii sunt cartofii si radacinoasele: morcovii, pastarnacul, telina, hreanul, sfecla, etc. In cazul radacinoaselor, o varianta foarte buna de depozitare este prin ingroparea in nisip, cu frunzele afara.

Ceapa si usturoiul rezista si ele foarte bine, atata vreme cat se usuca bine si se impletesc. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa le agati intr-un cuier simplu sau deosebit si sa te bucuri de ele ori de cate ori ai nevoie.

Mai poti depozita si ardei, mere, pere, gutui si conopida. Atata vreme cat acestea se afla in ladite sau in saci aerisiti, la distanta unele de altele, pot rezista destul de mult.

 

Cum pregatesti spatiul in care depozitezi alimentele?

 

Pentru a evita degradarea rapida este bine sa te asiguri ca in pivnita nu exista igrasie, mucegai, condens, praf sau umiditate. Daca ai o incapere in care temperatura nu este una optima, poti investi intr-un sistem eficient de ventilatie.

Pentru a depozita cat mai multe alimente poti investi in rafturi si etajere , in lazi si diverse sisteme care iti permit sa folosesti spatiul atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Desi inca din cele mai vechi timpuri este folosit lemnul pentru toate accesoriile din beci, materiale precum PVC-ul, ceramica sau metalul pot mentine un mediu mult mai curat si mai ferit de daunatori.

 

Ce trebuie sa mai ai in vedere atunci cand amenajezi spatiul de depozitare?

  • Trebuie sa asiguri temperatura potrivita. Aceasta nu trebuie sa depaseasca 4-5 grade Celsius. Este temperatura care in beci ar trebui sa se regaseasca inclusiv vara;

  • Trebuie sa asiguri lumina potrivita. Incaperea in care depozitezi alimentele trebuie sa fie intunecata;

  • Trebuie sa asiguri umiditatea potrivita. In ceea ce priveste umiditatea, aceasta trebuie sa fie de 60-65%. In cazul unor alimente precum cartofii, umiditatea este bine sa fie de peste 90%.

 

Cu o depozitare corecta, te poti bucura de fructe si legume de vara pe tot timpul iernii, fara a fi nevoit sa cumperi produse venite de la mii de kilometri departare, tratate cu diverse solutii pentru a rezista cat mai mult.

 

Categorie: Idei si solutii pentru depozitare si organizare a casei

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!