Ce sunt si la ce ajuta ochelarii stenopici?

Ochelarii stenopici sunt considerati o alternativa simpla si ieftina la ochelarii de citit. Dar ce sunt ochelarii stenopici, mai exact?

Ce sunt si la ce ajuta ochelarii stenopici?

Ochelarii stenopici sunt considerati o alternativa simpla si ieftina la ochelarii de citit. Dar ce sunt ochelarii stenopici, mai exact?

Ochelarii stenopici arata ca niste ochelari de soare intunecati, cu mici perforatii (gaurele) in fiecare lentila. De aceea, se numesc si ochelari Pinhole sau, pur si simplu, ochelari cu gauri. Conceptul acestora este, de fapt, destul de vechi, insa abia in ultimii ani a crescut in popularitate, motiv pentru care ii gasim astazi pe piata intr-o diversitate de modele elegante si bine finisate.

Practic, ochelarii stenopici, datorita perforatiilor pe care le au in lentile, au capacitatea de a imbunatati claritatea imaginii si de a stimula creierul sa gaseasca mai usor punctul de focalizare. Mai exact, in timpul folosirii acestui tip de ochelari, muschii de focalizare ai ochiilor sunt solicitati mai mult, acest exercitiu ajutand la imbunatatirea vederii.

Ideea ca stimularea muschilor ochilor poate avea un efect de durata a fost propusa pentru prima data in urma cu mai bine de un secol de William Bates, un oftalmolog american.

​Dar pot ochelarii stenopici sa imbunatateasca permanent vederea? Si daca da, cum?

Afectiunile legate de vedere, cum ar fi miopia, presbiopia si hipermetropia, apar din cauza problemelor de focalizare a luminii.

Cand ne uitam la ceva, lumina cade in ochi prin cornee, “fereastra” transparenta din partea din fata a ochiului si prin cristalin.

Intr-un ochi sanatos, corneea si cristalinul refracta lumina, astfel incat aceasta sa se concentreze asupra retinei. Acest strat sensibil la lumina din partea din spate a ochiului capteaza lumina si o transforma in semnale electrice, care sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier, unde sunt transformate in imagini.

La miopie, ochiul are un diametru antero-posterior mai mare decat normal. De aceea, lumina care patrunde in ochi se focalizeaza in fata retinei, nu pe retina. Ca urmare, pacientul are probleme de vedere la distanta.

La hipermetropie, focalizarea luminii are loc in spatele retinei, ceea ce duce la probleme de vedere la apropiere.

La presbiopie, lumina provenita de la obiectele apropiate se concentreaza si in spatele retinei, din cauza rigidizarii cristalinului odata cu inaintarea in varsta, provocand o vedere slaba in prim-plan si dificultati de lectura.

Ochelarii de vedere si lentilele de contact corecteaza viciile de refractie prin redirectionarea razelor de lumina pe retina in asa fel incat pacientul sa capete o claritate sporita a imaginii.

Ochelarii stenopici functioneaza diferit. Datorita gaurelelor din lentile, razele incidente sunt deja focalizate in fata ochiului, apoi sunt proiectate de retina in zona vederii clare. Astfel, creierul este stimulat sa focalizeze in totalitate imaginea prin folosirea muschilor oculari.

Cand se folosesc lentile traditionale, imaginea este proiectata in planul retinei pentru a deveni clara. Insa, din aceasta cauza, muschii oculari se lenevesc, iar in timp necesita lentile mai puternice.

Utilizand ochelari stenopici, cu gaurele, muschii ochilor sunt determinati sa lucreze mai mult pentru a obtine o imagine clara. Tot antrenandu-se, muschii oculari devin din ce in ce mai sanatosi, motiv pentru care vederea permanenta se imbunatateste.

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!