Aerarea gazonului, proces esential pentru un covor verde si sanatos

Daca ai norocul sa stai la curte, una dintre preocuparile tale de zi cu zi este gradinaritul. Cu siguranta esti incantat de orice accesoriu de gradina care imbunatateste aspectul acestui spatiu sau iti creste doza de confort si te preocupa mereu modul in care poti sa transformi spatiul de langa casa intr-un mic colt de rai.

Aerarea gazonului, proces esential pentru un covor verde si sanatos

Daca ai norocul sa stai la curte, una dintre preocuparile tale de zi cu zi este gradinaritul. Cu siguranta esti incantat de orice accesoriu de gradina care imbunatateste aspectul acestui spatiu sau iti creste doza de confort si te preocupa mereu modul in care poti sa transformi spatiul de langa casa intr-un mic colt de rai. Cel mai adesea insa, cea mai mare preocupare este cea legata de gazon. In majoritatea curtilor moderne gazonul ocupa o buna parte din suprafata curtii si pentru a avea un impact vizual pozitiv, acesta trebuie sa fie verde, des si bine ingrijit. 

Pe langa procesele normale de taiere, irigare si tratare a gazonului cu ingrasaminte, erbicide sau alte solutii impotriva daunatorilor, daca iti doresti un covor de iarba cat se poate de sanatos trebuie sa il aerezi.

Ce este aerarea?

Este un proces prin care solul se decompacteaza, lasand aerul, apei si microorganismelor sa patrunda pana la radacinile ierbii. Pentru spatiile mari, aerarea se face cu ajutorul unor aeratoare electrice, destul de complexe. Pentru spatiile mici insa, poate sa fie facuta cu ajutorul acestor sandale pentru aerare, care fac gauri de aproximativ 5 centimetri in pamant, improspatand covorul de gazon.

Cel mai potrivit moment pentru a face aerarea gazonului este primavara, deoarece acest anotimp este cel in care gazonul creste cel mai mult. Daca este bine aerisit, isi poate reveni cu usurinta dupa inghetul din timpul iernii. 

Din fericire, aerarea nu este un proces pe care trebuie sa il faci foarte frecvent. Daca ai un sol foarte compact, atunci gazonul trebuie sa fie aerat o data pe an. Daca solul este nisipos insa, aerarea se face o data la 2-3 ani.

Cum se face corect aerarea?

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa incalti sandalele de aerare, sa te pozitionezi intr-unul dintre colturile terenului si sa mergi in linii drepte pana reusesti sa acoperi intreaga suprafata. Dupa ce termini procesul, este bine sa aplici ingrasamant, care sa trimita nutrienti catre radacinile firelor de iarba. Ingrasamantul trebuie sa fie aplicat uniform pe gazon, in asa fel incat sa se previna cresterea disproportionata. 

Nu uita de celelalte procese necesare pentru un gazon perfect 

Aerarea este unul dintre procesele rare, care nu iti ocupa mai mult de cateva ore pe an. Pentru un gazon perfect insa, trebuie sa iti creezi o rutina in care gazonul sa fie bine irigat, tuns si hranit cu substante nutritive. Din fericire, toate aceste activitati pot fi facute cu usurinta daca ai la indemana utilajele si accesoriile potrivite. Tocmai de aceea, daca vrei sa te bucuri de o gradina perfecta, cu gazon impecabil, cu multe flori si cu spatii cat se paote de curate, este bine sa iti creezi o trusa a gradinarului, in care sa se gaseasca absolut toate instrumentele ce iti pot usura munca. Daca ai instrumentele principale, gradinaritul este o reala placere iar rezultatele sunt, de cele mai multe ori, extrem de placute.

 

Categorie: Decoratiuni, accesorii si unelte de gradinarit

Comment form has been disabled.

Afla Noutatile Happymax.ro
Aboneaza-te la Newsletter!
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla primul de cele mai noi promotii si produse nou adaugate in magazin!